Losos s omáčkou z tequily a smetany
Suroviny
- 600 g Losos - filety
 - 150 ml Vývar rybí
 - 120 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Paprika zelená
 - 3 ks Chilli paprička
 - 1 ks Limetka
 - 1 ks Avokádo
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1.4 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Tequila silver
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 352 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 284 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 90 mg
 - Draslík 878 mg
 - Vláknina 9556.4 mg
 - Vitamín A 9556.4 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 39 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čili jalapeňo opečeme v pánvi, až na slupce naskočí puchýře. Dáme do igelitového sáčku, zavážeme a necháme 20 minut zapařit.
 - 
                                2
Do hrnce dáme lžíci oleje, rozpálíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli a smažíme 3-4 minuty, přilijeme vývar a nastrouhanou kůru a šťávu z limety. Dusíme 10 minut, až se vývar částečně odpaří. Čili vyjmeme ze sáčku, oloupeme, vyndáme semena a nakrájíme na proužky. Přidáme do hrnce, přilijeme smetanu, zamícháme a vaříme 2-3 minuty. Okořeníme solí a bílým pepřem.
 - 
                                3
Do směsi cibule a čili zamícháme tequilu. Hrnec necháme na velmi mírném ohni.
 - 
                                4
Avokádo oloupeme a nakrájíme na kostičky. Plátky lososa potřeme z jedné strany olejem. Pánev rozpálíme a vložíme lososa naolejovanou stranou dolů. Pečeme 2-3 minuty, dozlatova, pak potřeme olejem vrchní stranu ryby, obrátíme a pečeme, až je ryba hotová.
 - 
                                5
Podáváme s omáčkou a plátky avokáda. Ozdobíme proužky zelené papriky a čerstvé petržele. Vhodnou přílohou jsou pečené brambory.