Zapékaná ryba se sezamem a zázvorovou marinádou
Suroviny
- 2 kávová lžička Olej sezamový
 - 1 kávová lžička Krevetová pasta
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Zázvor celý
 - 2 ks Chilli paprička
 - 4 ks Šalotka
 - 2 ks Limetka
 - 4 ks Banánové listy
 - 1 kg Mořský ďas
 - 2 polévková lžíce Sezam - semena
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2191 kcal
 - Sacharidy 109 g
 - Tuky 142 g
 - Sodík 2608 mg
 - Bílkoviny 112 g
 - Uhlovodany 109 g
 - Cholesterol 322.5 mg
 - Draslík 3615.1 mg
 - Vláknina 23764.2 mg
 - Vitamín A 23764.2 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.4 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ryby bez hlavy dobře očistíme a osušíme. Ostrým nožem je nařízneme po obou stranách až ke kosti.
 - 
                                2
Na marinádu rozehřejeme rostlinný a sezamový olej. Nasypeme sezamová semínka a osmahneme dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájený zázvor, nadrobno nakrájené chilli papričky zbavené semínek, rozmačkaný česnek a nakrájenou cibuli.
 - 
                                3
Za stálého míchání cca 2 min. povaříme, dokud zelenina nezměkne. Přidáme vodu, krevetovou pastu nebo rybí omáčku, cukr, pepř a limetkovou šťávu a vaříme ještě cca 3 min. Pánev odstavíme a marinádu necháme vychladnout.
 - 
                                4
Z banánových listů odstraníme stonky a namočíme do vroucí vody aby změkly. Potřeme rostlinným olejem, ryby potřeme marinádou, zabalíme do banánových listů, upevníme pomocí grilovací jehly a necháme cca 3 hodiny odstát, aby se chutě promísily.
 - 
                                5
Troubu předehřejeme na 190 stupňů, ryby dáme na plech a pečeme cca 35-40 min.