Koláčky plněné slávkami
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
 - 450 g Mušle slávky
 - 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 kávová lžička Olej rostlinný
 - 1 kávová lžička Zázvor celý
 - 1 kávová lžička Kari pasta
 - 0.5 kávová lžička Kurkuma
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 2 polévková lžíce Zelenina nakládaná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 505 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 300 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 197.1 mg
 - Draslík 331.5 mg
 - Vláknina 4231 mg
 - Vitamín A 4231 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.3 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Prosetou mouku smícháme s kurkumou a solí a pomalu zapracováváme máslo. Až směs připomíná strouhanku, přimícháme vlašské ořechy, vodu, promícháme a dle potřeby přidáme ještě trochu vody. Těsto vyklopíme na mírně pomoučenou pracovní plochu a krátce prohněteme. Pak ho zabalené do potravinářské fólie necháme půl hodiny odpočinout v chladu.
 - 
                                2
Opláchnuté a kartáčkem vydrhnuté slávky zbavíme byssových vláken a jen ty uzavřené vaříme pod pokličkou ve velkém hrnci s malým množstvím vody 3-4 minuty. Hrnec odstavíme a ty, které zůstaly zavřené, vyhodíme. Slijeme tekutinu a slávky vyloupeme.
 - 
                                3
Rozehřejeme si olej na pánvi a na něm za stálého míchání opečeme česnek a zázvor, po minutě vmícháme kari pastu, odstavíme a do směsi přidáme smetanu ke šlehání.
 - 
                                4
Vychladlé těsto rozdělíme na 6 stejných dílů, rozválíme je na tenké placky, kterými vyložíme formy na koláčky o průměru 9 cm. Přikryjeme alobalem a plníme fazolemi nebo jinou zátěží. Dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C, asi po 10 minutách odstraníme alobal s fazolemi a dalších 5 minut pečeme. Necháme je trochu vychladnout a zmírníme troubu na 180 °C.
 - 
                                5
Koláčky poklademe vyloupanými slávkami, přelijeme vychladlou směsí se smetanou, do které vmícháme žloutky, koriandr, pepř a sůl podle chuti a dáme péct ještě asi na 25 minut.
 - 
                                6