Mleté hovězí maso zapečené se špagetami
Suroviny
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
- 500 g Hovězí maso mleté
- 500 g Špagety
- 3 ks Cibule
- 3 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 l Voda pitná
- 0.5 dl Olej olivový
- 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 1 dl Hovězí vývar základní
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Tuk
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 751 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 34 g
- Sodík 236 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 90.8 mg
- Draslík 372.8 mg
- Vláknina 1747.3 mg
- Vitamín A 1747.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody, pak je scedíme přes síto a necháme okapat. 
- 
                                2Připravíme si bešamelovou omáčku. V pánvi rozehřejeme 4 lžíce másla, vmícháme 4 lžíce hladké mouky a uděláme jíšku. Zalijeme ji 1 dl hovězího vývaru a vše rozšleháme, přidáme muškátový oříšek, osolíme a vaříme 15 minut. Pak přilijeme 1 dl smetany, promícháme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. 
- 
                                3Cibule oloupeme a nakrájíme najemno, v míse smícháme s mletým masem a rajčatovým protlakem, opepříme a osolíme. 
- 
                                4V pánvi rozehřejeme olej a masovou směs na něm smažíme tak dlouho, až se odpaří všechna tekutina. 
- 
                                5Do tukem vymazané žáruvzdorné zapékací mísy vložíme uvařené špagety, zalijeme je částí bešamelové omáčky a dáme vrstvu masa z pánve. Přilijeme zbývající bešamel a posypeme nastrouhaným sýrem. 
- 
                                6Mísu vložíme do předehřáté trouby a 30 minut zapékáme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        