Vepřové špízy s arašídovou omáčkou
Suroviny
- 750 g Vepřová kýta
 - 50 g Arašídy
 - 200 g Cibule
 - 5 g Pasta Sambal Oelek
 - 10 g Cukr třtinový
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 4 g Pepř černý mletý
 - 50 ml Mléko kokosové
 - 400 ml Voda pitná
 - 60 ml Omáčka sójová
 - 10 ml Citronová šťáva
 - 60 ml Omáčka sójová
 - 80 ml Olej arašídový (podzemnicový)
 - 3 ks Chilli paprička
 - 3 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 588 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 77 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 99.8 mg
 - Draslík 524.6 mg
 - Vláknina 3171.7 mg
 - Vitamín A 3171.7 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.9 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřové maso osušíme, rozkrájíme na třícentimetrové proužky, vložíme do mísy a zalijeme kokosovým mlékem, smíchaným se sójovou omáčkou. Necháme 30 minut uležet.
 - 
                                2
Ve woku rozpálíme arašídový olej, osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Arašídové máslo rozpustíme, smícháme s teplou vodou, vlijeme na pánev a 6 minut povaříme na mírném ohni.
 - 
                                3
Maso napícháme na špejle a necháme asi 5 minut z každé strany opéct v předehřáté troubě.
 - 
                                4
Omáčku ve woku ochutíme citronovou šťávou, Sambal Oelekem, třtinovým cukrem, pepřem a sójovou omáčkou, poté ještě 4 minuty povaříme, omáčka by měla získat jemnou konzistenci. Opečené špízy rozložíme na talíře, přelijeme hotovou omáčkou, posypeme nasekanými arašídy a chilli papričkou.