Vepřové maso na fenyklu pro alergiky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 240 ml Vývar drůbeží
  • 240 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Fenykl sladký - hlíza
  • 1.1 kg Vepřové maso libové
  • 1 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 3 polévková lžíce Fenyklová semínka
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn sušený
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4.47 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 588 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 269 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 130.2 mg
  • Draslík 495.7 mg
  • Vláknina 5330 mg
  • Vitamín A 5330 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.7 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4639.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Předehřejeme si troubu na 190°C. Z fenyklu odkrájíme výhonky a bulvu překrájíme podle její velikosti buď na čtvrtiny nebo na šestiny. Potom kousky fenyklu vložíme do mísy a zakapeme 4 lžícemi olivového oleje. Zasypeme cukrem a ve směsi fenykl obalíme.

  • 2

    Vepřové maso svážeme tak, aby vytvořilo válec. Olej v pekáči zahřejeme a maso osmažíme dohněda.

  • 3

    Na plechu smícháme sůl, pepř, semena fenyklu a rozmarýn a směs rozdělíme. Maso v této směsi poválíme a přitiskneme, a poté

  • 4

    vložíme zpátky do pekáče a kolem obložíme kousky fenyklu.

  • 5

    Pečeme, dokud není maso hotové, fenykl zlatavý a nezkaramelizuje. Celkem pečeme asi 90 minut. Fenykl v průběhu pečení 1x obrátíme.

  • 6

    Vepřové maso přeložíme i s fenyklem na tác a pokrájíme.

  • 7

    Z výpeku odstraníme tuk a necháme jenom šťávu, ke které přilijeme vývar a víno. Promícháme. Přecedíme šťávu a ještě asi 5 minut povaříme, aby se zmenšilo množství tekutiny. Dochutíme citronovou šťávou. Nakrájíme maso a teplé podáváme.

Komentáře k receptu