Zelňačka s klobásou a vejcem
Suroviny
- 200 g Brambory
- 50 g Slanina vepřová
- 10 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 3 g Bobkový list
- 3 g Kmín drcený
- 100 g Klobása uzená
- 200 g Zelí kysané
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 750 ml Voda pitná
- 5 ml Polévkové koření
- 200 ml Smetana zakysaná 14%
- 1 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 300 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 18 g
- Sodík 1108 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 69.8 mg
- Draslík 279 mg
- Vláknina 6267 mg
- Vitamín A 6267 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory očistíme a nakrájíme na kostičky, slaninu na nudličky, klobásu na tenká kolečka.
-
2
Do hrnce nasypeme slaninu, necháme ji rozškvařit, přisypeme mouku a usmažíme světlejší jíšku. Zalijeme horkou vodou, přidáme zelí i s nálevem, bobkový list, sůl, pepř, kmín a ve smetaně rozkvedlané vejce. Povaříme asi 15 minut.
-
3
V pánvi nasucho opražíme klobásu a spolu s bramborami ji přidáme do polévky, dovaříme, ochutíme polévkovým kořením a můžeme podávat.