Jehněčí s lilky
Suroviny
- 500 g Jehněčí maso mleté
 - 125 ml Olej olivový
 - 125 ml Víno bílé
 - 625 ml Mléko polotučné
 - 40 ml Protlak rajčatový
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Rajčata
 - 0.333333 ks Sýr Parmezán
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 1 špetka Nové koření celé
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 kg Lilek
 - 0.5 šálek Mouka polohrubá
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 - 1 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 715 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 58 g
 - Sodík 501 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 91 mg
 - Draslík 731.9 mg
 - Vláknina 14231.6 mg
 - Vitamín A 14231.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.3 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Lilky a cibule nakrájíme na plátky, petrželku nasekáme, oříšek umeleme, sýr nastrouháme a strouhanku osmažíme. Lilek položíme do síta a hodně osolíme, necháme ho tak půl hodiny. Pak jej propláchneme, vymačkáme a osušíme. Rajčata ponoříme na půl minuty do vařící vody, zchladíme, oloupeme a nasekáme.
 - 
                                2
Lilky na troše oleje z obou stran dozlatova osmahneme a pomocí utěrky necháme odkapat. Na 40 ml oleje restujeme pět minut cibuli a maso. Mícháme je a rozmělňujeme na drobné kousky. Poté vložíme rajčata, skořici, nové koření, protlak, petrželku, víno, pepř a směs dusíme patnáct minut.
 - 
                                3
Do pekáče pokládáme střídavé vrstvy lilku a masové směsi. Na vrchu musí být lilek.
 - 
                                4
Na másle minutu smažíme mouku, pánev odstavíme z ohně a vlijeme mléko. Vrátíme na oheň a dvě minuty mícháme. Pak přidáme oříšek, sůl, pepř, sýr a promíchanou směsí zalijeme lilky a maso v pekáči.
 - 
                                5
Pečeme ho asi čtyřicet pět minut a podáváme okamžitě.