Hovězí na víně s pyré z pastináku
Suroviny
- 140 g Celer bulvový
 - 150 g Cibule
 - 80 g Jablka
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 160 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mrkev kořen
 - 600 g Pastinák
 - 100 g Povidla švestková
 - 80 g Slanina vepřová
 - 30 g Cukr krupice
 - 140 g Petržel kořen
 - 30 g Protlak rajčatový
 - 50 g Sádlo vepřové škvařené
 - 200 ml Voda pitná
 - 200 ml Víno portské
 - 200 ml Hovězí vývar základní
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 2 ks Skořice celá
 - 1 l Víno červené
 - 1.2 kg Hovězí plec
 - 0.5 polévková lžíce Tymián sušený
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 899 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 105 g
 - Sodík 394 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 156.8 mg
 - Draslík 1006.2 mg
 - Vláknina 22861.6 mg
 - Vitamín A 22861.6 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.2 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 41.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Petržel, celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli pod maso nakrájíme nahrubo.
 - 
                                2
Hovězí plec očistíme, opláchneme, osušíme a prošpikujeme klínky slaniny. Maso osolíme a opepříme.
 - 
                                3
Maso ze všech stran osmažíme na sádle dozlatova a vyjmeme. Do výpeku vložíme mrkev, celer, petržel, zarestujeme a přimícháme cibuli. Po minutě vmícháme nové koření, tymián, celý pepř, osmažíme a vmícháme protlak, povidla a za stálého míchání chvíli smažíme. Směs zalijeme větším dílem červeného vína, rozšleháme, přidáme maso a pod poklicí na mírném plameni dusíme. Během dušení mícháme a přiléváme zbylé víno. Maso by mělo být téměř udušené po dvou hodinách. Poté přilijeme vývar a dusíme dalších 15 minut. Hotové maso vyjmeme a držíme na teple. Do omáčky vmícháme portské víno, promícháme a omáčku přecedíme do čistého kastrolu, povaříme minutu a odstavíme. Do omáčky zašleháme po částech kostičky másla.
 - 
                                4
V mezičase připravíme pastinákové pyré. Cibuli do pyré nakrájíme najemno. Pastinák oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec a jablko nakrájíme na kostičky. V kastrolu zpěníme na másle cibuli, přidáme jablko, skořici, cukr a za stálého míchání necháme směs zkaramelizovat. Do karamelu vmícháme pastinák, dvě minuty smažíme, přilijeme vodu, promícháme a na mírném plameni za častého míchání dusíme zhruba 30 minut. Poté ze směsi vyjmeme skořici a směs rozmixujeme dohladka. Na závěr pyré osolíme.
 - 
                                5
Maso podáváme nakrájené na plátky, přelité omáčkou s pastinákovým pyré.