Podlesníky z vařených brambor

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 300 g Mouka polohrubá
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Kmín celý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 12 ks Zelí hlávkové bílé
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2.5 dl Podmáslí kysané 1%
  • 1 kg Brambory
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1603 kcal
  • Sacharidy 351 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 1305 mg
  • Bílkoviny 77 g
  • Uhlovodany 349 g
  • Cholesterol 49.1 mg
  • Draslík 9116.6 mg
  • Vláknina 255081 mg
  • Vitamín A 255081 mg
  • Vitamín B6 6.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1779.8 mg
  • Vitamín E 7.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory omyjeme a uvaříme v 1,5 litru vody doměkka. Uvařené scedíme a vychladlé oloupeme a nastrouháme. V míse je smícháme s polohrubou moukou (200-300 g), vejcem, solí (zarovnanou lžíci), pepřem a podmáslím. Vše dobře promícháme. Těsto by mělo být polotuhé, spíš řidší.

  • 2

    Zelné listy (z čerstvého hlávkového zelí) dáme na plech vyložený pečicím papírem. Na každý list nabereme lžicí těsto, dáme na zelné listy a tence těsto rozetřeme. Posypeme kmínem a dáme do předehřáté trouby upéct.

  • 3

    Pečeme při 200 °C přibližně 10 minut dozlatova. Když z upečených podlesníků odstraníme zelný list, zůstane na nich vyznačena struktura listu a placka získá od zelí mírně nasládlou chuť i vůni.

  • 4

    Upečené podlesníky potřeme rozpuštěným sádlem, dosolíme podle chuti a podáváme na míse i se zelným listem.

Komentáře k receptu