Kynutý koláč s krémem, čokoládou a brusinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 90 g Máslo čerstvé
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 17 g Droždí
  • 50 g Cukr moučkový
  • 100 g Cukr moučka
  • 100 ml Mléko plnotučné
  • 500 ml Mléko plnotučné
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 3 polévková lžíce Brusinky sušené
  • 4 polévková lžíce Čokoláda 70% kakao
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 518 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 142 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 259.6 mg
  • Draslík 98.6 mg
  • Vláknina 4667.3 mg
  • Vitamín A 4667.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 501 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a 3 lžíce mléka.

  • 2

    Do větší mísy prosejeme hladkou mouku, kterou promícháme s cukrem a špetkou soli. V kastrólku rozehřejeme máslo, které zchladíme mlékem. Do mísy s moukou nalijeme vzešlý kvásek, přidáme 2 celá vejce a vychladlé máslo s mlékem. Vše nejdříve promícháme a pak důkladně propracujeme vařečkou nebo rukou. Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple minimálně 1.5-2 hodiny kynout.

  • 3

    Připravíme si mezitím krém: v misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, do ní přimícháme mouku a vroucí mléko. Misku dáme do vroucí vodní lázně a za stálého míchání vaříme krém do zhoustnutí (přibližně 10 minut). Misku z krémem odstavíme z vodní lázně, přimícháme do něj pokrájené změklé máslo a vanilkový extrakt. Hladký krém odložíme stranou vychladnout.

  • 4

    Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Hořkou čokoládu posekáme na malé kousky. Omyté sušené brusinky necháme okapat. Na pomoučeném vále si těsto rozdělíme na 3 díly. Z jednoho dílu vyválíme placku, kterou vyložíme dno formy. Zbylé 2 díly těsta též vyválíme, potřeme je krémem, posypeme čokoládou a těsto srolujeme do tvaru válečku. Ostrým nožem válečky těsta nakrájíme zešikma na 4cm široké "šneky". Ty poklademe naležato na těsto ve formě. Formu zakryjeme čistou utěrkou a znovu těsto necháme vykynout minimálně 30-40 minut. Asi 15 minut před pečením předehřejeme troubu na 180°C. Vykynutý koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct. Pečeme ho do zlatohněda přibližně 35 minut. Tento výborný koláč můžeme podávat už mírně vychladlý. Je výborný.

Komentáře k receptu