Šlehačkový krém s karamelovým banánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 100 g Cukr krupice
  • 50 g Cukr třtinový
  • 200 ml Smetana na šlehání
  • 2 ks Banány
  • 18 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo
  • 2 polévková lžíce Zázvor
  • 2 polévková lžíce Máslo
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1033 kcal
  • Sacharidy 129 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 10 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 120 g
  • Cholesterol 29.3 mg
  • Draslík 750.3 mg
  • Vláknina 10652 mg
  • Vitamín A 10652 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Šlehačkový zakysaný krém - domácí Crème Fraîche [60353]:

  • 2

    Do poháru na zavařeniny nalijeme 200 ml smetany na šlehání, přidáme 2 lžíce zakysané kvalitní smetany, sklenici uzavřeme a směs důkladně protřepeme. Pak necháme smetanovou směs stát při pokojové teplotě 8 - 24 hodin do doby, až velmi zhoustne. Před použitím směs prošleháme na hustý smetanový krém.

  • 3

    Vyšlehaný šlehačkový zakysaný krém rozdělíme do dvou pohárů. Banány nakrájíme na plátky. Zázvor očistíme a nakrájíme na drobné kostičky, které si odložíme do druhé misky.Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech si vyložíme pečícím papírem.

  • 4

    Připravíme si karamel: na pánev nasypeme krupicový cukr, přidáme 2 lžíce vody a za stálého míchání, při mírnější teplotě, mícháme do doby, až se cukr rozpustí. Přidáme máslo, stále mícháme, až nám vznikne hustá zlatavá omáčka. Přidáme pokrájené banány, promícháme a jen chvilku povaříme. Lžicí karamelové banány poklademe na připravený krém.

  • 5

    Pak si připravíme drobenku: v míse promícháme třtinový cukr s moukou a pokrájeným chlazeným máslem. Pomocí prstů směs spojíme na drobenku, přidáme zázvor a znovu vše prsty promícháme. Zázvorovou drobenku dáme na plech a pečeme ji asi 15 minut do zlatohněda, pak ji necháme vychladnout. Drobenkou ozdobíme karamelové banány a podáváme.

Komentáře k receptu