Pálivé hovězí kuličky
Suroviny
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 20 g Cukr krupice
 - 500 g Hovězí maso zadní
 - 10 g Paprika mletá pálivá
 - 80 ml Ocet kvasný lihový
 - 150 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 5 ks Rajčata
 - 1 ks Paprika červená
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 plátek Chléb konzumní
 - 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 212 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 8 g
 - Sodík 189 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 60 mg
 - Draslík 284.6 mg
 - Vláknina 3346.7 mg
 - Vitamín A 3346.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.4 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí maso očistíme, zbavíme blan, opláchneme a v mlýnku nameleme na střední hrubost. Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemné kostičky, smícháme s mletým masem, přidáme sůl, pepř a vypracujeme v konzistentní hmotu.
 - 
                                2
Chléb namočíme do vody, rozmačkáme, přebytečnou vodu slijeme. Přidáme worcesterovou omáčku, rajský protlak a dobře promícháme. Z rajčat, cibule, cukru, octa, česneku a mleté pálivé papriky připravíme čatní. V menším hrnci necháme čatní dobře provařit, zlehka rozmixujeme a smícháme se směsí chleba a koření. Takto vytvořenou směs zamícháme do mletého masa. Vypracujeme hmotu, ze které potom vytvoříme středně veliké kuličky, kuličky pokládáme na vymazaný plech.
 - 
                                3
Rozehřejeme troubu na 180 °C a kuličky pečeme cca 20-22 minut. Po upečení necháme kuličky okapat, ozdobíme kostičkami sýra a kousky nakrájené červené papriky na párátku.