Polenta s hřiby
Suroviny
- 300 g Hříbky čerstvé
 - 160 g Sýr Gorgonzola
 - 200 g Polenta
 - 200 g Houby kozák osikový
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 l Mléko plnotučné
 - 1 polévková lžíce Kerblík
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 593 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 1662 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 71 mg
 - Draslík 527.3 mg
 - Vláknina 7762.8 mg
 - Vitamín A 7762.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.9 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1558.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné hříbky a kozáky omyjeme, osušíme, pokrájíme na tenké plátky.
 - 
                                2
Lístky omytého a osušeného kerblíku drobně pokrájíme. Oloupaný česnek na jemno posekáme. Sýr Gorgonzolu picance pokrájíme na kostky asi 1,5 x 1,5 cm.
 - 
                                3
Na pánvi rozpálíme olej s máslem. Hříbky restujeme z každé strany 1 - 2 minuty. Pak je osolíme, posypeme pepřem, přimícháme česnek, kerblík, promícháme a vše restujeme ještě minutu.
 - 
                                4
V hrnci uvedeme do varu mléko, jakmile se začne vařit, přisypeme kukuřičnou mouku. Ochutíme solí (1 lžička) a stále mícháme vařečkou. Jakmile se mléko vsákne, polenta se začne odlepovat od stěn. Vaření trvá přibližně 1 - 3 minuty podle typu polenty.
 - 
                                5
Přimícháme pokrájený sýr s hříbky a podáváme.