Zeleninový nákyp s krůtím masem a pikantní cibulkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 300 g Brokolice
  • 400 g Květák
  • 50 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 50 g Cibule perlová
  • 20 g Rajčata sušená sterilovaná
  • 200 g Krůtí prsa pečená
  • 30 ml Vývar zeleninový
  • 70 ml Zakysaná smetana
  • 80 ml Řecký jogurt
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 0.2 polévková lžíce Balsamico ocet
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 0.2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 580 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 1056 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 93.5 mg
  • Draslík 1716.5 mg
  • Vláknina 19094.4 mg
  • Vitamín A 19094.4 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 253.2 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytou brokolici a květák rozdělíme na růžičky. V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu s kmínem a zeleninu krátce, 4 minuty povaříme. Poté je sítem vyjmeme z vody (nebo ji scedíme) a necháme okapat. Troubu si předehřejme na 200°C. Pekáček vytřeme olejem.

  • 2

    Pečené krůtí maso nakrájíme na malé kousky. Omytou chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semínek a posekáme ji nadrobno. Sýr nastrouháme nahrubo. Sterilovaná sušená rajčata pokrájíme na proužky. Květák s brokolicí dáme do pekáčku, mezi ně dáme pokrájená rajčata s chilli.

  • 3

    Připravíme si zálivku: v míse rozmícháme zakysanou smetanu s jogurtem, solí, pepřem a utřeným stroužkem česneku. Přidáme omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, nastrouhaný sýr, vše dobře promícháme a rovnoměrně přelijeme květák s brokolicí. Pekáček vložíme do předehřáté trouby, nákyp pečeme přibližně 45 minut dozlatova.

  • 4

    Připravíme si pikantní cibulky: očištěné malé perlové cibulky rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky. V pánvi rozehřejeme olej, na něm cibulky za stálého míchání osmažíme dorůžova. Posypeme je třtinovým cukrem, promícháme, přidáme balsamico ocet a cibulky vaříme 1-2 minuty. Přilijeme 50ml vývaru, celou snítku tymiánu a pod pokličkou cibulky dusíme 4-5 minut. Občas cibulky promícháme, nakonec je dochutíme solí a pepřem.

  • 5

    Zeleninový upečený nákyp rozdělíme na talíře, přelijeme pikantními cibulkami a hned servírujeme. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu