Zeleninový bujon se šunkou
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 250 g Mrkev kořen
 - 300 g Pórek
 - 150 g Petržel kořen
 - 200 g Rukola
 - 100 g Šunka krůtí
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Estragon
 - 1 kávová lžička Saturejka
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Šalotka
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
 - 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 291 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 155 g
 - Sodík 1013 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 978.8 mg
 - Vláknina 14817.2 mg
 - Vitamín A 14817.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 77.9 mg
 - Vitamín E 3.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Krůtí šunku nakrájíme na kostičky. Omytou rukolu potrháme na menší kousky.
 - 
                                2
V hrnci na bylinkovém másle šunku orestujeme dozlatova, přimícháme k ní rukolu, promícháme a chviličku vše podusíme.
 - 
                                3
Přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, zmírníme teplotu, pomalu vaříme jen 5 minut a podáváme.
 - 
                                4
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
 - 
                                5
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                6
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
 - 
                                7
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
 - 
                                8
Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
 - 
                                9
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.