Slepičí vývar Jindřicha IV.
Suroviny
- 120 g Anglická slanina
 - 10 g Estragon
 - 1500 g Slepice
 - 200 g Zelenina kořenová
 - 100 g Chléb pšeničný (bílý)
 - 300 g Hovězí maso vařené
 - 10 g Petržel kudrnka
 - 200 g Kuřecí drůbky
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 stroužek Česnek
 - 4 l Hovězí vývar základní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 311 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 921 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 167.1 mg
 - Draslík 454.6 mg
 - Vláknina 1042.9 mg
 - Vitamín A 1042.9 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slaninu nakrájíme na kostičky a bílý chléb natrháme na kousky. Vložíme do mísy a přidáme slepičí srdíčko a jatýrka, česnek, posekanou petrželku a estragon, vejce, sůl, pepř a strouhaný muškátový oříšek. Vše spolu dobře promícháme a naplníme touto nádivkou mladou slepici. Nakonec slepici svážeme. Do velkého hrnce nalijeme silný hovězí vývar, vložíme do něj nadívanou slepici a vaříme na mírném ohni přibližně 2 hodiny, podle velikosti slepice.
 - 
                                2
Po uvaření slepici vyjmeme, rozvážeme, vyndáme nádivku, slepici rozložíme na oválný talíř a obložíme kolem dokola nádivkou. Do oblohy kolem slepice přidáme hovězí maso a zeleninu, která nám zbyla z hovězího vývaru. Vývar nalijeme do polévkové mísy a podáváme.
 - 
                                3
Každý strávník si může sám nabírat pokrm a určovat tím množství masa a nádivky, které si vloží do polévky.