Polévka s mangoldem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 300 g Šunka krůtí
 - 100 g Petržel kořen
 - 200 g Mangold
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Česnek
 - 2 ks Šalotka
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 1 polévková lžíce Kerblík
 - 1 polévková lžíce Hořčice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 740 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 137 g
 - Sodík 1924 mg
 - Bílkoviny 79 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 186.1 mg
 - Draslík 1762.4 mg
 - Vláknina 13698.7 mg
 - Vitamín A 13698.7 mg
 - Vitamín B6 1.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 80.6 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mangold omyjeme a pokrájíme na tenké nudličky. Oloupanou cibuli šalotku nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a drobně pokrájíme. Krůtí uzenou šunku pokrájíme na nudličky.
 - 
                                2
V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme cibuli s česnekem, přidáme k ní mangold, opepříme a krátce podusíme. Přilijeme 2,5 dl piva, 7,5 dl slepičího bujonu a pokrájené uzené maso. Vaříme 5 - 7 minut, dochutíme solí, paprikou, citronovým pepřem a hořčicí.
 - 
                                3
Polévku posypeme omytým, drobně pokrájeným kerblíkem a podáváme. Slepičí bujon [28675]:
 - 
                                4
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
 - 
                                5
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                6
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                7
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                8
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.