Slepice zadělávaná na zázvoru a kari
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 50 g Zázvor celý
 - 100 g Petržel kořen
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 1 kávová lžička Kari koření
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 0.5 ks Feferony
 - 3 ks Hřebíček
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 17 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 702 kcal
 - Sacharidy 62 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 457 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 239 mg
 - Draslík 637.5 mg
 - Vláknina 11159 mg
 - Vitamín A 11159 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.3 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bešamelová omáčka [2846]:
 - 
                                2
Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme.
 - 
                                3
Můžeme ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.
 - 
                                5
Slepičí bujón [28675]:
 - 
                                6
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel i pórek omyjeme, pokrájíme na menší kousky, vše vložíme ke slepici, maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                7
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, poté ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě slepice se zázvorem a kari.
 - 
                                9
Česnek oloupeme, nasekáme na drobno, polovinu feferonky nakrájíme na drobno. Do kastrolu vlijeme olej, vložíme na něj česnek a feferonku. Opečeme, ale dáváme pozor, aby nezhnědly. Zázvor strouháme na drobno, přidáme ho k opečenému česneku, vsypeme kari koření, zalijeme smetanou. Povaříme, následně odstavíme z plotny. Počkáme, dokud směs trochu nevychladne, nato přidáme rozmíchané žloutky, přilijeme bešamelovou omáčku, ještě promícháme a zahřejeme. Vzniklou omáčkou přelijeme na kousky nakrájenou vařenou slepici.