Pečený lilek s rajčaty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Rýže předvařená (parboiled)
  • 250 g Hovězí maso mleté
  • 250 g Vepřové maso mleté
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Cibule
  • 6 ks Lilek
  • 2 ks Rajčata
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 dl Rajčatová šťáva
  • 4 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 377 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 745 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 71.8 mg
  • Draslík 1004.7 mg
  • Vláknina 19045.5 mg
  • Vitamín A 19045.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.4 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lilky omyjeme a seřízneme jim vršky u stopek a podélně je rozkrojíme, ale NE na stejné poloviny. Budeme potřebovat, aby jedna půlka lilků byla větší a druhá menší, která bude tvořit "pokličku".

  • 2

    Lilky lžící vydlabeme, osolíme a necháme 30 minut "vypotit". Potom je opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Než se nám lilky "vypotí", připravíme masovou náplň.

  • 3

    Ve větší pánvi na másle (40 g) zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme k ní mleté vepřové a hovězí maso, uvařenou rýži, sůl, pepř, zelenou petrželku a vše dobře vymícháme, krátce orestujeme, zakryjeme pokličkou a dusíme skoro do změknutí masa. Masovou směs necháme trochu vychladnout, přidáme k ní oloupaná, drobně pokrájená rajčata, promícháme a ještě chvíli dusíme. Směsí naplníme spodní, větší části lilků a menší poloviny lilků použijeme jako pokličky.

  • 4

    Lilky poskládáme na dno pekáče.

  • 5

    V pánvi nám zbyla šťáva z masa a rajčat, k ní přidáme ještě kousek másla (40 g), přilijeme 0.5 dl rajčatové šťávy, přidáme cukr, osolíme a opepříme podle chuti a krátce povaříme. Lilky v pekáči polijeme rajčatovou omáčkou, pekáč zakryjeme, dáme zapéct na 45 minut do dobře vyhřáté trouby a pečeme při 175°C. Aby nám šťáva zhoustla, asi 1/4 hodiny před koncem pečení odkryjeme pekáč.

  • 6

  • 8

  • 9

Komentáře k receptu