Trojbarevné lasagne

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 120 g Cibule
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 50 g Sýr Parmezán
  • 35 g Sýr Parmezán
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 3 g Muškátový oříšek
  • 60 g Bazalka
  • 800 g Passata (drcená rajčata)
  • 500 g Lasagne
  • 60 g Mouka pšeničná hladká
  • 750 g Ricotta
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • 3 polévková lžíce Oříšky piniové
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 610 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 475 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 84.8 mg
  • Draslík 136.3 mg
  • Vláknina 5308.1 mg
  • Vitamín A 5308.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zapékací mísu vytřeme rozehřátým máslem nebo olejem. Plátky těsta povaříme po 2-3 kusech ve slané vodě asi 3 minuty. Vyjmeme je a odložíme na vlhký ubrousek.

  • 2

    Sýrová náplň: Sýr ricotta smícháme s parmezánem, muškátovým oříškem a pepřem.

  • 3

    Rajčatová omáčka: Nakrájenou cibuli smažíme na oleji za občasného zamíchání asi 10 minut. Potom přidáme drcený česnek, ještě asi minutu smažíme. Vmícháme rajčata a rajčatový protlak a přivedeme omáčku k varu. Průběžně promícháváme. Potom stáhneme oheň, za občasného zamíchání vaříme asi 15 minut do zhoustnutí.

  • 4

    Bešamelová omáčka: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, odstavíme ji a postupně do ní vmícháme mléko. Omáčku potom znovu průběžně promícháváme a zahříváme, dokud nezačne houstnout. Odstavíme a vmícháme vejce. Potom zahříváme téměř k varu, vařit se však nesmí. Přidáme sýr, osolíme a opepříme.

  • 5

    Rozehřejeme troubu na 200 °C. Na dno zapékací mísy rozložíme čtvrtinu plátků těsta, upravíme na ně třetinu množství náplně. Zasypeme bazalkou a polijeme třetinou množství rajčatové omáčky. Vrstvy střídáme, končíme plátky těsta.

  • 6

    Na poslední vrstvu těsta dáme bešamelovou omáčku, povrch uhladíme. Posypeme jej směsí strouhanky, piniových oříšků, papriky a parmezánu. Pokrm zapékáme 45 minut dozlatova.

Komentáře k receptu