Jehněčí s lilky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Jehněčí maso mleté
  • 125 ml Olej olivový
  • 125 ml Víno bílé
  • 625 ml Mléko polotučné
  • 40 ml Protlak rajčatový
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Rajčata
  • 0.333333 ks Sýr Parmezán
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 špetka Nové koření celé
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 kg Lilek
  • 0.5 šálek Mouka polohrubá
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 715 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 58 g
  • Sodík 501 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 91 mg
  • Draslík 731.9 mg
  • Vláknina 14231.6 mg
  • Vitamín A 14231.6 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.3 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lilky a cibule nakrájíme na plátky, petrželku nasekáme, oříšek umeleme, sýr nastrouháme a strouhanku osmažíme. Lilek položíme do síta a hodně osolíme, necháme ho tak půl hodiny. Pak jej propláchneme, vymačkáme a osušíme. Rajčata ponoříme na půl minuty do vařící vody, zchladíme, oloupeme a nasekáme.

  • 2

    Lilky na troše oleje z obou stran dozlatova osmahneme a pomocí utěrky necháme odkapat. Na 40 ml oleje restujeme pět minut cibuli a maso. Mícháme je a rozmělňujeme na drobné kousky. Poté vložíme rajčata, skořici, nové koření, protlak, petrželku, víno, pepř a směs dusíme patnáct minut.

  • 3

    Do pekáče pokládáme střídavé vrstvy lilku a masové směsi. Na vrchu musí být lilek.

  • 4

    Na másle minutu smažíme mouku, pánev odstavíme z ohně a vlijeme mléko. Vrátíme na oheň a dvě minuty mícháme. Pak přidáme oříšek, sůl, pepř, sýr a promíchanou směsí zalijeme lilky a maso v pekáči.

  • 5

    Pečeme ho asi čtyřicet pět minut a podáváme okamžitě.

Komentáře k receptu