Vepřová pečeně po balkánsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Slanina vepřová
  • 800 g Vepřová kýta
  • 50 g Tymián čerstvý
  • 50 g Rozmarýn čerstvý
  • 250 ml Víno bílé
  • 125 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Protlak rajčatový
  • 1 ks Celer bulvový
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 4 ks Feferony
  • 2 ks Petržel kořen
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 843 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 229 g
  • Sodík 671 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 159.5 mg
  • Draslík 1684.5 mg
  • Vláknina 20294.5 mg
  • Vitamín A 20294.5 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 147.5 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytou a osušenou vepřovou kýtu osolíme a opepříme. Feferonky nakrájíme na nudličky. Špičkou nože děláme vpichy do masa a vkládáme do nich feferonky. Rozetřeme 2 stroužky česneku a potřeme jím maso. Potom kýtu obalíme v plátcích slaniny a zavážeme potravinářskou nití jako roládu.

  • 2

    Vlijeme do pekáče olej, maso na něm opečeme ze všech stran a přidáme 125 ml vody.

  • 3

    Předehřejeme troubu na 180 °C. Pekáč s masem vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Během pečení přeléváme maso šťávou.

  • 4

    Mrkev, celer a petržel oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninové kostičky přidáme v polovině pečení k masu. Vložíme k masu ještě rajčatový protlak, tymián, rozmarýn a bílé víno.

  • 5

    Hotové maso vyndáme z pekáče a necháme odpočinout.

  • 6

    Šťávu přecedíme přes síto a podáváme s masem.

Komentáře k receptu