Pečená treska s brambory a petrželkou
Suroviny
- 750 g Voda pitná
 - 60 g Filety z tresky tmavé
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule červená
 - 3 špetka Pepř bílý
 - 0.5 polévková lžíce Hořčice
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 232 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 525 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 30 mg
 - Draslík 30.8 mg
 - Vláknina 2026.4 mg
 - Vitamín A 2026.4 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.1 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Filé z tresky omyjeme, osušíme, z jedné strany potřeme slabě hořčicí, osolíme, posypeme peřem a pokapeme citrónovou šťávou. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na plátky silné asi 5 - 6 mm. Vložíme do kastrólu, přilijeme vodu, přidáme sůl a brambory jen předvaříme 5 minut. Poté je scedíme. Pekáček vytřeme máslem (50 g), na dno vložíme 1/3 brambor, posypeme 1/3 petrželky, na brambory poklademe 1/3 filé. Vrstvy opakujeme ještě dvakrát, poslední vrstva bude z opět z brambor, které pokapeme rozehřátým máslem (50 g).
 - 
                                3
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C po dobu 15 minut. Omytou jarní cibulku pokrájíme na kolečka a povrch brambor zasypeme. Ještě je posypeme strouhankou a pečeme dalších 10 - 12 minut do zlatova.
 - 
                                4
Tresku s brambory rozdělíme na talíře a servírujeme.