Svítek ze zemčat

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Brambory
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 20 g Krupice dětská
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Pažitka
  • 0.33 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 150 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 159 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 134.7 mg
  • Draslík 131.9 mg
  • Vláknina 1196.5 mg
  • Vitamín A 1196.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.1 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zemčata (brambory) oloupeme, omyje, pokrájíme na čtvrtky, dáme do rendlíku se 4 dl vody a uvaříme se solí doměkka. Vaříme asi 15 minut doměkka.

  • 2

    Mezitím v misce utřeme máslo se solí, pepřem a 2 žloutky. Omytou pažitku a petrželku drobně pokrájíme a přimícháme do utřeného másla. Uvařená zemčata scedíme prolisujeme a přidáme do misky k máslu, přisypeme dětskou krupici a vše dobře promícháme. Ze 2 vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do směsi.

  • 3

    Ve větší pánvi rozpálíme olej, na který rozetřeme svítek a usmažíme z každé strany dozlatova. Svítek necháme vychladnout, až potom ho nakrájíme na kostičky nebo proužky.

Komentáře k receptu