Králík pečený na slanině, česneku a kořenové zelenině
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Slanina vepřová
- 100 g Anglická slanina
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Králík
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 2 ks Cibule
- 3 ks Bobkový list
- 5 ks Jalovec
- 8 ks Nové koření celé
- 5 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1233 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 59 g
- Sodík 1477 mg
- Bílkoviny 134 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 378 mg
- Draslík 1787.4 mg
- Vláknina 11414.5 mg
- Vitamín A 11414.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omyté porce mladého králíka osolíme, posypeme drceným kmínem a čerstvě posypaným pepřem. Troubu si předehřeme na 200°C. 
- 
                                2Kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli s česnekem oloupeme, omyjeme a pokrájíme vše na plátky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a necháme odkapat. Polovinu nakrájených plátků vepřové a anglické slaniny poklademe do pekáče, na ně položíme porce králíka, přidáme bobkové listy, nové koření, jalovec, maso podlijeme přibližně 100ml vody, pekáč zakryjeme a vložíme do trouby. 
- 
                                3Po 30 minutách maso obrátíme, mezi porce dáme pokrájenou zeleninu, přidáme petrželovou a celerovou nať, zbývajícími plátky slaniny poklademe na maso a přilijeme přibližně 100ml vody. Pekáč dáme znovu do trouby a pečeme dalších 30-35 minut. Během pečení maso obracíme a poléváme výpekem. 
- 
                                4Po hodině pečení, když je maso téměř měkké, odkryjeme poklici, maso polijeme výpekem a pečeme do doby, dokud maso nezíská zlatohnědou kůrku. Během pečení nesmíme zapomenout občas maso polévat výpekem, případně podlít vodou. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        