Jablkový koláč s drobenkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 20 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 100 g Máslo jihočeské AB
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Mouka pšeničná hrubá
  • 1 špetka Sůl
  • 2 dl Mléko polotučné
  • 1 kg Jablka
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 408 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 155 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 26.5 mg
  • Draslík 379 mg
  • Vláknina 8632.9 mg
  • Vitamín A 8632.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrníčku z vlažného mléka a droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.

  • 2

    Do misky vsypeme polohrubou mouku, rozklepneme 1 ks vejce, přidáme 30 g másla, vanilkový cukr, kypřící prášek, špetku soli, vlijeme kvásek. V kuchyňském robotu vypracujeme husté těsto, které necháme na teplém místě vykynout 30 minut. Vykynuté těsto přeložíme na hrubou moukou posypaný val, rozválíme na plat velký jako plech. Plech vymažeme 10 g másla, posypeme strouhankou a na něj položíme těsto. Na těsto naskládáme na plátky nakrájená jablka - asi tři vrstvy. Posypeme je strouhankou a krupicovým cukrem, na vrch dáme drobenku. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout a nakrájíme na pěkné porce.

  • 3

    Příprava drobenky: Na pánvi rozehřejeme 60 g másla, hrubou mouku, krupicový cukr za stálého míchání osmažíme mouku dozlatova.

Komentáře k receptu