Hovězí pečeně po rýnsku
Suroviny
- 1000 g Hovězí kýta
 - 60 g Sádlo škvařené
 - 50 g Perník
 - 40 g Hrozinky
 - 1 g Sůl
 - 1 g Cukr krupice
 - 250 ml Ocet kvasný lihový
 - 250 ml Voda pitná
 - 250 ml Hovězí vývar základní
 - 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 kávová lžička Hořčičné semínko
 - 1 ks Bobkový list
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 7 ks Cibule
 - 2 polévková lžíce Víno červené
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 661 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 293 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 121 mg
 - Draslík 1219.4 mg
 - Vláknina 22293.2 mg
 - Vitamín A 22293.2 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí maso dáme do velkého hrnce. Poté ho zalijeme směsí vody a octa. Jakmile je maso ponořené, přidáme k němu bobkový list, pepř, hořčičné semínko a nasekanou cibuli. Hrnec s masem a nálevem dáme do ledničky a v ledničce necháme 3 dny. Maso občas zkontrolujeme a obrátíme.
 - 
                                2
Po třech dnech maso vyjmeme z nálevu. Osušené maso na sádle orestujeme ze všech stran. Orestované maso podlijeme hovězím vývarem, červeným vínem a 100 ml nálevu. Poté maso přikryjeme poklicí a dusíme asi 1 hodinu. Po 1 hodině do vzniklé tekutiny přisypeme nastrouhaný perník a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut. Poté maso vyjmeme. K omáčce přimícháme směs ze smetany a mouky, přivedeme k varu. Vše povaříme 5 minut. Nakonec omáčku promícháme s hrozinkami. Dle chuti přidáme cukr a sůl. Do hotové omáčky vložíme na plátky rozkrájené maso a ještě krátce prohřejeme.
 - 
                                3
Tento pokrm podáváme s bramborovými knedlíky a jablečným kompotem.