Starobavorský řízek
Suroviny
- 60 g Cibule
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 5 g Nové koření mleté
 - 600 g Vepřová kýta
 - 5 g Kmín drcený
 - 300 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 3 polévková lžíce Hořčice
 - 3 polévková lžíce Křen
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1.11 polévková lžíce Olej stolní
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 413 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 575 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 101.5 mg
 - Draslík 631.4 mg
 - Vláknina 3439 mg
 - Vitamín A 3439 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.6 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Řízky osušíme papírovou utěrkou a lehce naklepeme. Ochutíme solí a pepřem. Smícháme hořčici s křenem. Na mělký talíř dáme mouku. Předehřejeme troubu na 75 °C (horkovzdušná 60 °C).
 - 
                                2
Řízky rovnoměrně z jedné strany potřeme křenem, položíme potřenou stranou do mouky. Druhou stranu potřeme rovněž křenem a také obalíme moukou.
 - 
                                3
Pánev ohřejeme na středně velkém plameni, pak na ní rozehřejeme olej. Z řízků lehce oklepeme přebytečnou mouku a smažíme je z každé strany asi 4 min., až kůrčička lehce zhnědne. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky.
 - 
                                4
Osmažené řízky vyndáme z pánve a dáme je do předehřáté trouby. Olej z řízků slijeme, na pánvi ponecháme jen trošku a dohněda osmahneme kolečka cibule po dobu asi 5 min. Přilijeme pivo a vaříme dalších 5 min., až se vyvaří na polovinu. Ochutíme solí, pepřem, kmínem a novým kořením.
 - 
                                5
Řízky úhledně narovnáme na talíře a zalijeme je omáčkou. Navrch nasypeme nakrájenou pažitku a servírujeme.