Koláč ze Saviése
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 857 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 54 g
- Sodík 9910 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 161.3 mg
- Draslík 710.9 mg
- Vláknina 9610.4 mg
- Vitamín A 9610.4 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.8 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Ve slané vodě uvaříme pórek nakrájený na kolečka. Mezitím si v kastrolu připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Tu rozředíme bujónem. Přilijeme bílé víno a chvíli necháme vyvařit. Přidáme smetanu, opepříme, osolíme, přidáme muškátový oříšek a necháme vychladnout. 
- 
                                2Na pomoučeném vále rozválíme 2/3 listového těsta do kruhového tvaru, vložíme do koláčové formy. Na těsto navrstvíme na kolečka nakrájené syrové brambory, připravenou omáčku (viz výše), předvařený pórek a nakrájenou anglickou slaninu. 
- 
                                3Okraje těsta zahneme přes navrstvenou náplň, povrch přikryjeme zbylou třetinou těsta. Potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme při 180 stupních Celsia asi 80 minut. 
- 
                                4Po 20 minutách přikryjeme formu ještě alobalem, aby se těsto hned nepřipalovalo. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        