Rýžová polévka s garnáty a kuřetem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 110 g Garnát obecný
  • 100 g Maso mleté - mix
  • 350 g Rýže jasmínová
  • 2 kávová lžička Ředkev
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Koriandr celý
  • 3 ks Cibulka jarní
  • 1 ks Zázvor celý
  • 2 ks Zelí čínské
  • 5 ks Koriandr čerstvý
  • 5 stroužek Česnek
  • 1 l Vývar slepičí
  • 2 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 4 polévková lžíce Cibule - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 488 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 1400 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 79 g
  • Cholesterol 56.7 mg
  • Draslík 1666 mg
  • Vláknina 26702.4 mg
  • Vitamín A 26702.4 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 137 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné garnáty vyloupeme a nařízneme je po délce, aby se otevřeli jako motýli (hlavičku a ocas neodřezáváme).

  • 2

    Na pánvi wok rozpálíme olej a usmažíme na něm stroužek česneku – a ihned po osmažení česnek vyhodíme.

  • 3

    V mixéru rozmixujeme kořen koriandru, nahrubo nasekaný česnek, pepř a špetku soli, aby vznikla hladká pasta. V misce koriandrovou pastu smícháme s mletým kuřecím masem a jarní cibulkou. Rukama nebo lžicí z hmoty vytvarujeme malé kuličky (asi 1 cm v průměru).

  • 4

    V hrnci povaříme zeleninový nebo slepičí vývar, přilijeme světlou sójovou omáčku, přidáme nakládanou ředkev a rýži, potom do vývaru naházíme masové knedlíčky, zmírníme plamen na střední teplotu a pomalu vaříme ještě asi 3 minuty. Dále do polévky vhodíme garnáty, menší zázvor nakrájený na tenké plátky a nahrubo nasekané listy čínského zelí, načež vaříme ještě další 2 minuty (garnáti se musí rozevřít a zrůžovět).

  • 5

    Podle chuti přisolíme nebo dokořeníme. Posypeme naťovou cibulkou a lístky koriandru na ozdobu. Případně přidáme trošku bílého pepře a česnekového oleje.

Komentáře k receptu