Rizoto s houbami a černými olivami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 255 g Rýže loupaná
  • 40 g Sýr Parmezán
  • 30 g Houby sušené
  • 225 g Houby čerstvé
  • 200 ml Voda pitná
  • 425 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Olivy černé
  • 2 polévková lžíce Olivová pasta černá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 476 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 912 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 72 g
  • Cholesterol 8.7 mg
  • Draslík 725.1 mg
  • Vláknina 11198.8 mg
  • Vitamín A 11198.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve namočíme sušené houby. Přelijeme je vařící vodou a necháme přibližně 20 minut bobtnat.

  • 2

    Oloupeme a na kostičky nasekáme cibuli, čerstvé houby očistíme a nakrájíme na plátky. Vypeckované černé olivy nakrájíme nahrubo.

  • 3

    Ve vyšším rendlíku se silným dnem rozehřejeme olej, dáme cibuli a čerstvé houby. Restujeme 4-5 minut, přisypeme rýži, pečlivě promícháme a restujeme další 1-2 minuty.

  • 4

    Přidáme sušené houby i s vodou, ve které se máčely a vsypeme nakrájené olivy. Zalijeme necelou polovinou zeleninového vývaru a za občasného zamíchání vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut, dokud se voda nevyvaří.

  • 5

    Přilijeme polovinu zbylého vývaru, zamícháme a vaříme dalších 5 minut, až do vyvaření veškeré tekutiny. Přidáme zbytek vývaru, olivovou pastu, osolíme a opepříme. Za stálého míchání vaříme dalších 5 minut. Odstavíme z ohně, přikryjeme pokličkou a necháme asi 5 minut odpočinout.

  • 6

    Na talíři posypeme tenkými plátky parmazánu.

Komentáře k receptu