Rizoto s houbami a vepřovým masem
Suroviny
- 200 g Hrášek
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 350 g Rýže loupaná
 - 50 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 500 g Vepřové maso libové
 - 100 g Houby sušené
 - 750 ml Vývar zeleninový
 - 1 ks Cibule
 - 5 ks Okurky nakládané
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 0.47 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1043 kcal
 - Sacharidy 115 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 6081 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 115 g
 - Cholesterol 107.1 mg
 - Draslík 1318.1 mg
 - Vláknina 28214.8 mg
 - Vitamín A 28214.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.4 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3198.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dvě hodiny před započetím vaření do studené vody namočíme houby. Cibuli nasekáme nadrobno a vložíme na olej do kastrolu. Počkáme, než cibulka zesklovatí, a potom přihodíme vepřové maso, které jsme předtím nakrájeli na menší kousky. Restujeme, dokud se kousky masa nezatáhnou. Potom je lehce osolíme a opepříme.
 - 
                                2
K masu přidáme předem namočené houby, přilijeme i vodu, v níž jsme houby máčeli. Vlijeme zeleninový vývar a necháme vařit. Jakmile odhadneme, že by maso mohlo být z poloviny hotové, přisypeme k němu rýži, kterou jsme předtím propláchli a zbavili tak přebytečného škrobu. Rýže musí být úplně ponořená, pokud je to nutné, přilijeme tedy ještě další vývar.
 - 
                                3
Mezitím předehřejeme troubu na 160 °C. Počkáme, až začne rizoto vřít, potom odstavíme kastrol z ohně. Zakryjeme kastrol poklicí a vložíme do vyhřáté trouby, kde ho necháme 20 minut dopékat při teplotě 160 °C. Na másle zatím na pánvi orestujeme hrášek.
 - 
                                4
Jakmile je rizoto hotové, vyndáme ho z trouby a promícháme s orestovaným hráškem. K rizotu podáváme ke každé porci rozkrájenou nakládanou okurku a sypeme nastrouhaným sýrem Eidamem.