Dušené jehněčí s rýží
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
 - 400 g Rýže Basmati
 - 600 ml Voda pitná
 - 200 ml Jogurt bílý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Pepř cayenský
 - 2 kávová lžička Kardamom
 - 2 kávová lžička Kmín římský
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Rajčata
 - 1 kg Jehněčí kotlety
 - 2 polévková lžíce Máta
 - 4 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 788 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 60 g
 - Sodík 237 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 160 mg
 - Draslík 710.2 mg
 - Vláknina 5964.1 mg
 - Vitamín A 5964.1 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.9 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 49.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do vroucí vody přisypeme rýži a sůl, za stálého míchání vaříme na prudkém ohni asi 10 minut. Pak scedíme a odložíme stranou.
 - 
                                2
V pánvi rozpustíme polovinu másla a osmažíme v něm na tenké plátky nakrájenou cibuli dozlatova. Slijeme a dáme stranou. Ve zbývajícím másle orestujeme jehněčí kostky dohněda a okořeníme. Přidáme jogurt a promícháme. Asi 15 minut zvolna dusíme.
 - 
                                3
Zapékací mísu vymažeme máslem, rozprostřeme polovinu rýže, pak polovinu masa se šťávou. Navrstvíme zbytek rýže a nakonec zbývající maso a šťávu. Navrch poklademe rajčata nakrájená na čtvrtiny a bylinky. Zakryjeme alobalem, přiložíme pokličku a v troubě vyhřáté na 190 °C pečeme zhruba 30 minut, dokud se tekutina nevstřebá a maso nezměkne. Před podáváním posypeme opečenou cibulkou.