Treska s bramborovými hranolky
Suroviny
- 15 g Droždí
- 230 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 700 g Brambory
- 600 g Treska aljašská
- 300 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 4.8 ml Olej rostlinný
- 200 ml Olej olivový
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Hořčice
- 4 ks Petržel - nať
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 946 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 55 g
- Sodík 768 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 148.1 mg
- Draslík 1481.3 mg
- Vláknina 15217.5 mg
- Vitamín A 15217.5 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.2 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Žloutek, hořčici, sůl, pepř a citronovou šťávu mixujeme půl minuty do pěny. Začneme nejprve po kapkách přilévat olivový olej a když nám začne hmota houstnout, začneme ho přilévat tenkým praménkem. Hotovou majonézu uložíme do ledničky. 
- 
                                2Droždí nejdříve rozmícháme s trochou piva a pak vmícháme i zbytek. Prosejeme mouku a sůl do misky, uděláme uprostřed důlek, vlijeme do něj pivo s droždím, zapracujeme do mouky a vzniklé těstíčko necháme hodinu kynout. Poté v těstíčku obalíme porce očištěné ryby. 
- 
                                3Ze syrových brambor nakrájíme asi 1,5 cm silné hranolky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej na 140°C a smažíme hranolky dozlatova. Poté je děrovanou naběračkou vyjmeme a držíme na teple. 
- 
                                4Zvýšíme teplotu na 160°C a 7-8 minut dozlatova smažíme rybu. Po usmažení ji zbavíme přebytečného tuku pomocí vrstvy papírových utěrek. 
- 
                                5Hranolky rozdělíme na nahřáté talíře, přidáme kousky ryby, ozdobíme citronem a petrželkou a servírujeme s majonézou ve zvláštní mističce. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        