Salát Nicoise s tuňákem
Suroviny
- 120 g Fazolové lusky zelené
 - 450 g Brambory
 - 360 g Tuňák obecný
 - 200 g Rajčata
 - 180 g Okurka salátová
 - 50 g Olivy černé
 - 50 g Ančovičky konzervované
 - 2 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1.5 kávová lžička Hořčice
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Salát ledový
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 stroužek Česnek
 - 0.2 šálek Olej olivový
 - 6 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Bazalka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 553 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 832 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 290.2 mg
 - Draslík 1193.4 mg
 - Vláknina 11245.2 mg
 - Vitamín A 11245.2 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.3 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V mírně osolené vodě vaříme 9 minut brambory, přidáme přepůlené, zbytků stopek zbavené fazolky, vaříme ještě tři minuty, slijeme vodu, brambory a fazolky prudce ochladíme pod tekoucí vodou, necháme okapat a odložíme.
 - 
                                2
Uvaříme si vejce v osolené vodě 7-9 minut (po 7 minutách jsou nahniličko a po 9 minutách natvrdo), ochladíme je studenou tekoucí vodou a také odložíme.
 - 
                                3
Olivovým olejem po obou stranách potřeme, osolíme a opepříme omyté a papírovými utěrkami osušené maso z tuňáka a na předehřáté žebrované ploténce 2-3 minuty opékáme z každé strany, aby maso bylo křehké, ale uprostřed musí zůstat narůžovělé místo. Pak steaky odložíme.
 - 
                                4
V misce šleháme hořčici, česnek, citronovou šťávu, bazalku, sůl, pepř a nakonec všleháme olivový olej. Na talíře rozdělíme na listy rozebraný a na kousky natrhaný ledový salát. Dáme na něj brambory a fazolky, rajčata, olivy, okurku a promícháme. Navrch upravíme oloupaná a podélně na čtvrtky nakrájená vejce a okapané ančovičky (sardele).
 - 
                                5
Rozebereme tuňákové steaky, upravíme také na salát, přelijeme zálivkou a ihned servírujeme.