Ovčí sýr v opečeném lilku s červenou čočkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Mrkev kořen
  • 100 g Cibule
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 100 g Čočka červená
  • 320 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 200 ml Víno burgundské
  • 4 ks Šalotka
  • 1 ks Lilek
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 675 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 120 g
  • Sodík 103 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 958.5 mg
  • Vláknina 13597.2 mg
  • Vitamín A 13597.2 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev, cibuli a řapíkatý celer očistíme, olupeme a pokrájíme na kostičky. Směs necháme zvolna karamelizovat na rozpáleném oleji. Po chvíli zastříkneme vodou, osolíme, zakryjeme pokličkou a vložíme do trouby předehřáté na střední teplotu. Necháme pomalu táhnout cca 15 minut doměkka.

  • 2

    Mezitím nakrájíme šalotku na kostičky, zalijeme vínem a cca 10 minut povaříme. Osolíme a opepříme dle chuti, poté scedíme a šťávu odložíme.

  • 3

    Lilek opláchneme a i se slupkou ukrojíme celkem 8 3-5mm silných koleček. Ze zbytku ještě odkrojíme 8 tenkých plátků, do nichž budeme balit sýr. Lilek krátce spaříme vroucí vodou a ihned zchladíme v ledové tříšti. Kolečka i plátky osušíme na papírové utěrce a přemístíme na plech na nelepící podložku. Zakápneme olivovým olejem a na 5 minut vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.

  • 4

    Ze zbylého lilku odstraníme semínka, nasekáme na kostičky a smícháme s mrkví a celerem. Cibuli nakrájíme nadrobno a krátce ji osmahneme na rozpáleném oleji. Přisypeme čočku a zalijeme vodou tak, aby byla ponořená. Zakryjeme, přivedeme k varu a ihned stáhneme teplotu. Poté necháme zvolna ještě 15 minut táhnout.

  • 5

    4 kolečka lilku rozložíme na plech. Ovčí sýr rozdělíme na hrudky, na každou dáme lžičku vařené šalotky a opatrně zavineme do dvou plátků sušeného lilku. Přemístíme na lilková kolečka na plechu a zakápneme olivovým olejem. Několik minut zapečeme v troubě při 180 °C. Na zbylá kolečka lilku rozdělíme čočku, na ně položíme zapčené lilky se sýrem. Burgundskou šťávu ze šalotky ohřejeme.

  • 6

    Porce rozdělíme do středu talířů, dokola rozprostřeme zeleninovou směs, případně zbytek čočky a dozdobíme vinnou šťávou. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu