Panzanella s pečenými rajčaty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 600 g Chléb celozrnný pšeničný
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Máta
  • 1 ks Cibule
  • 20 ks Olivy černé
  • 1 ks Okurka salátová
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 kg Rajčata
  • 6 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Majoránka
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Balsamico ocet
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
  • 2 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 646 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 3584 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 650.7 mg
  • Vláknina 36484.7 mg
  • Vitamín A 36484.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.7 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme dresink. Na silnostěnné rozpálené pánvi pečeme asi 10-15 minut 4 malá, 1 lžící olivového oleje potřená rajčata. Když na povrchu zčernají, přidáme 3 lžíce olivového oleje, balsamicový i vinný ocet, nadrobno nasekaný oloupaný česnek, osolíme a okořeníme čerstvě umletým pepřem. Směs rozmícháme na kaši, odstavíme a dáme vychladnout.

  • 2

    Na kostky pokrájíme starší tmavý chléb a zbylá rajčata, nadrobno nasekáme mátové listy a čerstvý rozmarýn a podélně překrájíme a vypeckujeme černé olivy. Dále najemno nakrájíme oloupanou cibuli, oloupeme okurku, rozpůlíme ji, odstraníme semena a dužinu nakrájíme na kostky.

  • 3

    Chlebové kostky, promíchané se 2 lžícemi olivového oleje a sekaným rozmarýnem, rozprostřeme na pekáč, který vložíme do trouby předehřáté na 200 °C, při této teplotě za občasného míchání pečeme asi 5 minut. Když chlebové kostky zezlátnou, pekáč z trouby vyjmeme, směs přesypeme do větší mísy a necháme vychladnout.

  • 4

    K opečeným chlebovým kostkám v míse vložíme okurku s rajčaty, cibulí a olivami, dále přidáme čerstvé bazalkové a majoránkové lístky s nasekanou mátou a vše důkladně promícháme. Směs potom zalijeme dresinkem, opět dobře promícháme a necháme asi 10 minut odstát.

  • 5

    Hotový salát rozdělíme na dezertní misky a servírujeme.

Komentáře k receptu