Zapékané brambory s listovým špenátem a smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 250 g Špenát listový čerstvý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 656 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 930 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 134 mg
  • Draslík 1754.4 mg
  • Vláknina 18683.4 mg
  • Vitamín A 18683.4 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 65.3 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané a omyté brambory nakrájíme na plátky silné přibližně 3 - 5 mm. Brambory v míse promícháme se solí, dobře omytý listový špenát dáme do síta, spaříme vroucí vodou (1,5litru) a pokrájíme na širší nudličky. Oloupaný česnek krájíme na tenké plátky, v hrnci rozehřejeme máslo, na něm krátce orestujeme špenát s česnekem (3 - 4 minuty), ochutíme solí, pepřem.

  • 2

    Do pekáče na dno rozložíme 1/3 brambor, na ně položíme 1/2 špenátu, který pokryjeme 2/3 brambor. Na ně rozložíme zbytek špenátu a poslední vrstvu brambor. Vše zalijeme smetanou, kterou jsme ochutili solí a pepřem. Brambory pečeme v předehřáté troubě na 200 - 220°C do zlatova přibližně 45 minut, podáváme horké.

Komentáře k receptu