Jehněčí s žampiony
Suroviny
- 300 g Žampiony čerstvé
 - 5 g Křemenáče
 - 10 ml Máslo čerstvé
 - 50 ml Víno červené
 - 5 ml Sůl
 - 200 ml Voda pitná
 - 5 ml Pepř černý mletý
 - 15 ml Olej stolní
 - 400 ml Vývar slepičí
 - 10 ml Ocet vinný
 - 5 ml Hořčice Dijonská
 - 15 ml Solamyl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Chléb pšeničný (bílý)
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Česnek
 - 1 ks Jehněčí kýta
 - 1 ks Řeřicha
 - 1 ks Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 557 kcal
 - Sacharidy 77 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 1744 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 77 g
 - Cholesterol 144.3 mg
 - Draslík 708 mg
 - Vláknina 12815 mg
 - Vitamín A 12815 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.6 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Houby řádně očistáme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli a česnek zbavíme slupek a nakrájíme nadrobno. Troubu si předehřejeme na 200°C. Na pánvi necháme roztát máslo a osmažíme cibulku s česnekem, dokud nezesklovatí. Nasekáme si tymián. Přidáme ho do směsi na pánvi společně s houbami.
 - 
                                2
Vše důkladně podusíme a stále mícháme, dokud houby nepustí veškerou vodu. Houby vyndáme z pánve a umístíme do misky. Chléb nakrájíme na kostičky a smícháme se žloutky, přidáme sůl a pepř a řádně smícháme společně s houbami. Vzniklou směs necháme vystydnout.
 - 
                                3
Jehněčí kýtu řádně opláchneme pod tekoucí vodou, necháme oschnout a vnitřek osolíme a opepříme. Kýtu pokryjeme houbovou směsí a pomocí provázku, či párátek vytvoříme rolku. Rolku vložíme do pekáče, zalijeme olejem a pečeme v troubě 2 hodiny. Každých patnáct minut zalijeme vínem a cca polovinou kuřecího vývaru. Sušené houby mezitím necháme ve vodě změknout.
 - 
                                4
Po dopečení kýtu vyndáme z trouby a odložíme bokem. Z pekáče slijeme šťávu do zbytku kuřecího vývaru a přivedeme jej k varu. Následně přidáme změklé houby.
 - 
                                5
Smícháme si dohromady moučku, hořčici a vodu a přilijeme ji k vývaru. Přilijeme ocet, přidáme špetku soli, pepře a na závěr zjemníme trochou másla. Kýtu naporcujeme na kolečka. Umístíme na talíř, zalijeme omáčkou a ozdobíme řeřichou. Ihned podáváme.