Telecí Blanquette
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 5 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Cibule
 - 8 ks Žampiony čerstvé
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 kg Telecí hruď
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Tymián sušený
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1063 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 502 g
 - Sodík 809 mg
 - Bílkoviny 68 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 419.1 mg
 - Draslík 2494.6 mg
 - Vláknina 24667 mg
 - Vitamín A 24667 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Máslo dáme do hrnce a osmahneme na něm nakrájené kousky telecího masa a nakrájenou slaninu na kostičky. Necháme osmahnout dozlatova. Cibuli oloupeme a nakrájíme, nakrájíme očištěnou mrkev a žampiony. Přidáme k opečenému masu, osolíme, opepříme, přidáme boblkový list a tymián a zalijeme vodou. Pod pokličkou dusíme 45 minut. Poté scedíme vývar, vyndáme koření a maso se zeleninou uchováme v teple.
 - 
                                2
Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme vývarem a 15 minut provaříme. Přidáme citronovou šťávu, vmícháme žloutky rozkvedlané ve smetaně a zamícháme.
 - 
                                3
Omáčkou zalijeme maso se zeleninou a ihned podáváme.