Zvěřinový guláš s houbami
Suroviny
- 300 g Hříbky čerstvé
 - 20 g Masox
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 6 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 4 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 7 ks Jalovec
 - 3 stroužek Máslo pomazánkové s česnekem a jarní cibulkou
 - 5 dl Víno červené
 - 1 dl Smetana zakysaná 14%
 - 1 kg Kančí maso
 - 1 polévková lžíce Džem brusinkový
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 3 polévková lžíce Ocet vinný červený
 - 7 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 823 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 403 mg
 - Bílkoviny 64 g
 - Uhlovodany 46 g
 - Cholesterol 6 mg
 - Draslík 695.2 mg
 - Vláknina 17641.9 mg
 - Vitamín A 17641.9 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10 mg
 - Vitamín E 4.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme 2 cibule a pokrájíme je nadrobno. Jalovec a pepř 4 barev rozdrtíme. Omyjeme tymián, rozmarýn, libeček.
 - 
                                2
Plecko z divočáka odblaníme, dobře omyjeme, rozkrájíme na 2-3 části, vložíme do většího hlubšího hrnce. Maso posypeme cibulí, přidáme k němu bylinky, bobkový list, nové koření, celý černý pepř, rozdrcený pepř 4 barev, jalovec a zalijeme 2-3 lžícemi oleje, červeným vínem a octem. Je potřeba, aby maso bylo ponořené. Takto marinované maso odložíme do chladničky na 24 hodin.
 - 
                                3
Ten den, kdy budeme vařit zvěřinový guláš, očistíme, omyjeme a osušíme hříbky, které pokrájíme na menší plátky. Oloupanou cibuli s česnekem drobně pokrájíme. Ve smetaně rozmixujeme hladkou mouku s brusinkovým džemem.
 - 
                                4
Naložené maso vyjmeme z marinády, necháme okapat a pokrájíme na kostky velikosti sousta. Marinádu přecedíme přes síto.
 - 
                                5
V hrnci rozpálíme máslo s olejem a kostky masa za stálého promíchávání prudce osmažíme. Přidáme cibuli s česnekem, promícháme a smažíme do doby, až se vše osmaží dozlatova. K masu pak přilijeme marinádu, sůl (1 lžička), hrnec zakryjeme a guláš vaříme přibližně 45-50 minut. Přidáme hříbky, 10-20 g masoxu a vaříme dalších 15 minut. Přimícháme připravenou smetanu, pomalu vaříme asi 5 minut. Guláš dochutíme pepřem, popřípadě solí a podáváme.