Salát s bílým chřestem a žampiony
Suroviny
- 500 g Chřest bílý
 - 200 g Žampiony čerstvé
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Libeček
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 1 kávová lžička Sůl mořská
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Cukr krupice
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Řeřicha
 - 0.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 6 polévková lžíce Ořechový olej
 - 3 polévková lžíce Ocet z okvětních plátků růže
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 234 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 646 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 6 mg
 - Draslík 428.8 mg
 - Vláknina 6376.1 mg
 - Vitamín A 6376.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.4 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bílý chřest omyjeme, oloupeme a odkrojíme konce. Kopr a řeřichu opláchneme pod tekoucí vodou, z kopru otrháme lístky a odložíme je na ozdobu. Řeřichu drobně pokrájíme.
 - 
                                2
Do hrnce dáme vařit 1 litr vody s 1 lžičku mořské soli, 1 lžičku cukru a 1 lžíci másla. Když se voda začne vařit, ponoříme do ní chřest, který pomalu budeme vařit 15-20 minut. Pak chřest scedíme, zchladíme v sítu pod tekoucí studenou vodou a vychlazený pokrájíme na 4 cm dlouhé kousky.
 - 
                                3
Očistíme malé uzavřené plodnice žampionů, omyjeme je, osušíme a pokrájíme na plátky. Dáme je do mísy pokapeme je citronovou šťávou (1 lžíce) a promícháme.
 - 
                                4
Připravíme si zálivku: růžový ocet smícháme se solí, cukrem, citronovým pepřem a postupně přimícháme ořechový olej. Čerstvý koriandr s libečkem omyjeme, drobně pokrájíme a přimícháme do zálivky.
 - 
                                5
Do mísy vložíme všechny připravené ingredience, které promícháme se zálivkou. Salát dáme na mísu, ozdobíme ho lístky kopru a podáváme.