Ravioly se žampiony
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 300 g Rajčata
 - 40 g Sýr Parmezán
 - 400 g Žampiony čerstvé
 - 400 g Mouka pšeničná hladká
 - 100 g Ricotta
 - 100 ml Víno bílé
 - 4 kávová lžička Sůl
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Petržel - nať
 - 0.5 hrst Tymián čerstvý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 712 kcal
 - Sacharidy 84 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 1069 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 325.5 mg
 - Draslík 691.4 mg
 - Vláknina 5483.3 mg
 - Vitamín A 5483.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.2 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy prosejeme mouku, nytvoříme hromádku, uprostřed uděláme důlek. Do důlku přidáme 4 vejce a lžičku soli, přilijeme 1 - 2 lžíce vody, vše smícháme tak, aby vzniklo hladké těsto. Pokud je příliš tuhé, vmícháme vodu, v opačném případě přidáme mouku. Ručním mixérem mixujeme těsto přibližně 5 minut, dokud není pevné a nelepí se. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme v ledničce odpočinout 30 minut.
 - 
                                2
Žampiony očistíme, nakrájíme nadrobno. Stroužek česneku a cibuli oloupeme a též pokrájíme na jemno. Tymián a petrželku omyjeme a osušíme, jemně nasekáme. Na pánvi rozpálíme 20g másla, přidáme polovinu žampionů, které poté 3 minuty smažíme. Přidáme česnek a cibuli, vše smažíme další 2 - 3 minuty. Žampiony s česnekem a cibulí podlijeme 50 ml bílého vína, přidáme polovinu nasekaných bylinek a necháme 3 minuty povařit. Dochutíme solí a pepřem, odstavíme z plotny, necháme vychladnout. Celý postup opakujeme i s druhou polovinou přísad. Z odloženého vejce oddělíme žloutek od bílku. Vychladlou houbovou směs smícháme se žloutkem, ricottou a 20 g Parmezánu, který jsme na jemno nastrouhali.
 - 
                                3
Na pomoučněném válu vyválíme z těsta 2 pláty silné 2 - 3 mm. Vyválené těsto podélně překrojíme na 4 pruhy, široké 10 cm. Dva pruhy těsta potřeme houbovou směsí. Lžící rozdělíme směs na těstu v rozestupech 3 - 4 cm. Z každé strany náplně necháme zhruba 1 cm volný. Bílek vidličkou rozšleháme se 2 lžícemi vody, pomocí mašlovačky jím potřeme volné plochy těsta. Zbylé dva pruhy těsta položíme na pruhy se směsí, zlehka je přitlačíme a podél naplněných míst pomocí ozubeného kolečka nebo vykrajovátka vykrajujeme ravioli.
 - 
                                4
Takto připravené je vaříme 6 - 8 minut v osolené vodě. Hotové ravioli scedíme a propláchneme studenou vodu.
 - 
                                5
Rajčata oloupeme, nahrubo pokrájíme. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém krátce osmažíme ravioli, poté k nim přidáme pokrájená rajčata a smažíme ještě minutu. Dochutíme solí a pepřem. Hotové ravioli s rajčaty upravíme na talíře, každou porci posypeme zbytkem Parmezánu, zdobíme pažitkou a podáváme.