Vepřové kotlety plněné žampiony
Suroviny
- 200 g Žampiony čerstvé
 - 300 g Vepřové maso mleté
 - 1 ks Cibule
 - 4 ks Vepřové kotlety
 - 1 ks Masox
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 1 dl Mléko polotučné
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 dl Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 663 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 159 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 153 mg
 - Draslík 755.9 mg
 - Vláknina 1927.2 mg
 - Vitamín A 1927.2 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.5 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žampiony opláchneme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme, pokrájíme na jemno. Masox v misce smícháme s vodou.
 - 
                                2
Nejdříve si připravíme náplň: v míse smícháme mleté maso s polovinou rozkrájených žampionů, směs dochutíme mletou paprikou, pepřem, solí a necháme v chladnu uležet.
 - 
                                3
Vepřové kotlety omyjeme, osušíme, naklepeme a osolíme. Na každou rozložíme část žampionové náplně, zabalíme a párátky nebo jehlami propíchneme tak, aby se nerozbalovaly a náplň nevytekla.
 - 
                                4
V pánvi rozpálíme olej, na něm osmahneme cibuli, přisypeme sladkou mletou papriku, po chvíli přidáme zabalené kotlety, zprudka je z obou stran osmahneme. Pak zmírníme oheň a pečeme pomalu do měkka. Během pečení obracíme, podléváme rozmíchaným Masoxem, poléváme vypečenou šťávou. Když kotlety začínají měknout, přisypeme zbylou část nakrájených žampionů. Upečené kotlety vyjmeme v pánve, dáme do tepla. Šťávu necháme chvíli vařit, posléze poprášíme moukou, přilijeme za stálého máíchání šlehačku, dochutíme solí, pepřem a paprikou. Když je omáčka hotová, vrátíme zpět kotlety, necháme je prohřát a podáváme.