Palačinky plněné krevetkami
Suroviny
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Krevety tygří - loupané
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 100 g Sýr Čedar
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Šalotka
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 špetka Pepř bílý
 - 2 l Voda pitná
 - 7 dl Mléko plnotučné
 - 2 dl Mléko plnotučné
 - 0.02 dl Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.8 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Sherry brandy
 - 0.02 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 719 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 1063 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 287.8 mg
 - Draslík 581 mg
 - Vláknina 3839.3 mg
 - Vitamín A 3839.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.2 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1424.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zmrazené malé krevety dáme do nepromokavého sáčku a vložíme přes noc do misky s ledovou (0,5 litru) vodou.
 - 
                                2
Připravíme těsto na palačinky: do misky prosejeme hladkou mouku s práškem do pečiva, přidáme mléko, vejce, sůl a těsto rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Nakonec přimícháme roztopené vlahé máslo. V pánvi rozpálíme malé množství oleje (mašlovačkou, namočenou do oleje, potřeme dno pánve). Menší naběračkou lijeme těsto do středu pánve a pohybem pánve ho rozléváme po dně. Usmažíme palačinku z každé strany do zlatova, tímto způsobem usmažíme i ostatní.
 - 
                                3
Polorozmrazené krevetky (pokud mají krunýř, oloupeme je) necháme úplně rozmrazit. Dobře je omyjeme pod tekoucí vodou.
 - 
                                4
Do hrnce nalijeme 1,5 litru vody, přidáme lžíci soli a vodu přivedeme k varu. Malé i střední krevetky budeme vařit asi 3 - 4 minuty. Vyloupané krevetky budou masitě bílé a neprůhledné. Jednu rozkrojíme a zkontrolujeme, zda jsou uvařené. Vyjmeme je sítem, necháme okapat a odložíme do mísy.
 - 
                                5
Šalotku pokrájíme nadrobno, očištěné a omyté žampióny nakrájíme na tenké plátky. Tvrdý sýr nastrouháme na jemno. Ve druhé pánvi rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme šalotku, žampióny a osmažíme je do zlatova. Poté poprášíme moukou, promícháme a ještě krátce osmažíme. Postupně (za stálého míchání) přiléváme plnotučné mléko, pomalu vaříme asi 10 minut. Dochutíme solí, pepřem, lžicí Sherry brandy, poté přidáme krevetky a krátce prohřejeme. Náplň rozdělíme na palačinky. Svineme je a poskládáme do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli dvěma lžícemi másla. Pokapeme rozpuštěným máslem (2 lžíce), posypeme sýrem a dáme do předehřáté trouby zapéct. Pečeme přibližně 15 - 20 minut při 220°C. Palačinky podáváme teplé.