Rostbíf z vysokého roštěnce
Suroviny
- 800 g Hovězí roštěnka vys. peč.
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 8 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Sherry brandy
 - 4 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 3 polévková lžíce Hořčice kremžská
 - 0.47 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 587 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 406 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 220 mg
 - Draslík 68.6 mg
 - Vláknina 15992 mg
 - Vitamín A 15992 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.8 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí vysoký roštěnec zbavíme tuku, blan a šlach. Špalíček masa převážeme kuchyňským provázkem (přibližně 3 x delším, než je délka hovězího špalíčku). Provázek obtočíme na jednom konci a zavážeme. Zbylý provázek 2 x podvlékneme a vytvoříme větší smyčku, stočíme ji a navlékneme na maso. Takto postupně ovážeme celý špalíček masa roštěnce.
 - 
                                2
Připravíme si marinádu: Čerstvý tymián s bazalkou omyjeme a drobně pokrájíme. Dáme je do misky, přidáme hořčici, rozetřený česnek, Sherry Brandy, olej, čerstvě pomletý pepř a sůl. Marinádu důkladně promícháme. Maso na plytkém talíři potřeme vzniklou hustou kašičkou a necháme ho marinovat minimálně 2 hodiny (ideální je nechat maso marinovat přes noc). Maso 2-3 x za dobu marinování otočíme.
 - 
                                3
V pánvi si rozpálíme 1-2 lžíce oleje a maso zprudka restujeme z každé strany přibližně po 2-3 minutách dozlatova.
 - 
                                4
Hovězí rostbíf dáme v zapékací míse do předem vyhřáté trouby na 190°C péct. Pečeme 35-45 minut (podle síly špalíčku masa). Po upečení maso uvnitř by mělo být krvavé až růžové. Pokud by se peklo déle, bylo by úplně propečené. Dáváme si pozor na čas!
 - 
                                5
Upečený rostbíf vyjmeme z trouby, provázek odstraníme. Teplé maso nakrájíme na silnější plátky až po 15 minutách.
 - 
                                6
Studený rostbíf servírujeme tak, že ho nakrájíme na velmi tenké plátky.