Mleté řízky v okurkové omáčce
Suroviny
- 400 g Maso mleté - mix
 - 30 g Slanina vepřová
 - 100 g Okurky nakládané
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 0.5 ks Žemle tuková
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 363 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 575 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 15.4 mg
 - Draslík 38.6 mg
 - Vláknina 702.8 mg
 - Vitamín A 702.8 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mleté maso v míse promícháme s žemlí navlhčenou v mléce. Přidáme 10g slaniny nakrájené na kostičky, bílek, sůl a pepř. Vše dobře promícháme.
 - 
                                2
Z masové směsi vytvarujeme 4 tenké oválné řízky. Obalíme je po obou stranách v hladké mouce a vložíme do pekáčku omytého studenou vodou.
 - 
                                3
Řízky pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 15 minut, obrátíme a podle potřeby podlijeme vodou.
 - 
                                4
Krátce před koncem pečení přilijeme smetanu a přidáme nadrobno nakrájené okurky, které jsme osmažili na kostičkách zbylé slaniny. Nakonec omáčku podle chuti osolíme.
 - 
                                5
Vhodnou přílohou je dušená rýže.