Dušené maso po vietnamsku pro alergiky
Suroviny
- 900 g Hovězí maso zadní
 - 50 g Citronová tráva
 - 750 ml Voda pitná
 - 2 kávová lžička Cukr třtinový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Skořice mletá
 - 2 kávová lžička Kari pasta
 - 2 ks Brambory
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Ředkev
 - 2 ks Chilli paprička
 - 4 ks Anýz celý
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Zázvor mletý
 - 3 polévková lžíce Olej kukuřičný
 - 4 polévková lžíce Pyré rajčatové
 - 2 polévková lžíce Rybí omáčka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 477 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 188 g
 - Sodík 333 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 130.5 mg
 - Draslík 537.4 mg
 - Vláknina 11875 mg
 - Vitamín A 11875 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.5 mg
 - Vitamín E 3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V misce smícháme nastrouhaný zázvor, najemno nasekanou citrónovou trávu, kari pastu, mletou skořici, hnědý cukr, rajčatové pyré, nadrobno nasekané chilli papričky bez semínek a thajskou rybí omáčku. Do vytvořené marinády vložíme hovězí maso nakrájené na kostky a v marinádě ho obalíme. Necháme marinovat alespoň hodinu.
 - 
                                2
Do kastrolu vlijeme lžíci oleje. Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme nadrobno. Smažíme doměkka asi 2 minuty, dokud nezesklovatí. Pak cibuli i česnek vyjmeme z oleje.
 - 
                                3
Do kastrolu přidáme zbytek oleje. Polovinu masa vložíme na olej a ze všech stran osmažíme. Pak je vyjmeme a osmažíme zbylou část masa. Vrátíme zpět do hrnce první polovinu masa, zbytek marinády, cibuli a česnek.
 - 
                                4
Zalijeme vodou, osolíme a přidáme anýz, opepříme. Přivedeme k varu. Ztlumíme teplotu a hodinu dusíme.
 - 
                                5
Oškrábeme mrkev, brambory a ředkev a pokrájíme na kousky. Vložíme zeleninu do hrnce k masu a dusíme dalších 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
 - 
                                6
Pokud je tekutina příliš řídká, odstraníme pokličku a 2 minuty zprudka povaříme, aby zhoustla. Servírujeme teplé.