Kyselica z Valašska
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 3 g Bobkový list
 - 300 g Hovězí maso přední
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Smetana
 - 20 g Petržel - nať
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 1 ks Kedlubna
 - 1 ks Petržel
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 2.5 dl Mléko plnotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 244 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 159 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 35.2 mg
 - Draslík 608.2 mg
 - Vláknina 7596.2 mg
 - Vitamín A 7596.2 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.3 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 263.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané, na malé kousky rozkrájené brambory vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme bobkový list, kmín a povaříme do měkka. Měkké brambory scedíme, do bramborového vývaru vložíme maso, to uvaříme také do měkka. V půlce vaření přidáme k masu oloupanou mrkev, kedlubnu a petržel, společně dovaříme. Následně maso a zeleninu drobně pokrájíme a vrátíme opět do vývaru.
 - 
                                2
Mléko ve vhodné nádobě spolu s moukou a smetanou dobře rozkvedláme. Vlijeme do polévky, ochutíme solí, pepřem, vše přivedeme k varu a odstavíme. Podáváme v jednotlivých polévkových miskách. Porce posypeme nasekanou petrželovou natí.